Danmarks Geologipris 2023

Dansk Geologisk Forening indstiller til GEUS, at professor Anders Vest Christiansen tildeles
Danmarks Geologipris 2023 for hans store bidrag indenfor anvendelse af geofysiske metoder til kortlægning af grundvand, råstoffer og forurening nationalt så vel som internationalt. 

Anders Vest Christiansen

Anders Vest Christiansen har igennem 20 år forsket og udviklet indenfor geofysisk kortlægning med elektriske og elektromagnetiske metoder, og har igennem alle årene haft et skarpt øje for, at de geofysiske data og modeller når hele vejen frem til at skabe reel værdi for slutbrugerne. Det være sig regioner, miljøstyrelsen, rådgivende ingeniører eller udenlandske samarbejdspartnere.

Prismodtageren har det meste af tiden haft Institut for Geoscience, Aarhus Universitet som arbejdsplads, men arbejdede 2009-2012 som seniorforsker på GEUS i afdelingen for Grundvands- og Kvartærgeologisk kortlægning. 

Frem til 2016 var han en central aktør i GeoFysikSamarbejdet der indgik som videncenter i den nationale grundvandskortlægning, hvor han var med til at afholde adskillige efteruddannelseskurser, definere og skrive vejledninger og standarder så den enorme kortlægningsindsats kunne udføres efter højeste internationale standarder.

Efter afslutningen af den nationale grundvandskortlægning i 2016 har prismodtageren været med til at transformere den store HydroGeofysik-Gruppe (HGG) på Aarhus Universitet til at have et exceptionelt stort internationalt udsyn. Han har siden 2020 stået i spidsen for HGG gruppen, som nu internationalt er førende med udvikling og forskning i geofysiske instrumenter, tolkningssoftware og numeriske koder. Det er takket være ham, at det sker på helt nye måder som integrerer grundforskning, myndighedsopgaver og anvendt forskning til glæde på tværs af kloden. Senest i Californien (grundvand), Grønland (geoteknik – permafrost), New Zealand (geologisk kortlægning og grundvand), Sverige (råstoffer i mineaffald) og i adskillige lande i Afrika (grundvandsforsyning til afsidesliggende landsbyer).

Han har være første- og medforfatter på mere end 100 internationale artikler og utallige rapporter til det danske og internationale fagmiljø, samt medforfatter på kapitler til undervisningsbøger. Et par nøglebidrag er forskning og artikler om lateral og rumlig sammenbunden tolkning af geofysiske data, som i dag er standardmetoden i de mest anvendte softwarepakker til tolkning af elektriske og elektromagnetiske data der også anvendes rutinemæssigt ved alle danske firmaer og myndigheder.

I de senere år har han bidraget afgørende til national geologisk kortlægning og monitorering i forbindelse med grundvandsforurening både i form af punktforureninger (fx kortlægning af generationsforureningen i Grindsted og Kærgård) og fladedækkende forureningspåvirkning af fx nitrat, hvor hans indsats har givet værktøjer til beslutningstagere baseret på en geofysik kortlægning til udpegning af nitratsårbarheden i mindre grundvandsoplande.

Desuden har han været en af initiativtagerne til, at der for nyligt er dannet et fagligt geofysik-forum der skal styrke fagligheden og det faglige fællesskab for folk, der arbejder med geofysiske metoder i Danmark.

Danmarks Geologipris uddeles én gang om året af De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) efter indstilling fra Dansk Geologisk Forenings bestyrelse til en person eller gruppe af personer, der inden for de seneste 5 år har publiceret én eller flere afhandlinger eller kort, som i særlig grad har bidraget til forståelsen af Danmarks eller Grønlands geologi.

For yderligere info:
Anders Vest Christiansen
Professor
Institut for Geoscience, Aarhus Universitet
Mobil: 29454305

Jakob Walløe Hansen
Forperson, Dansk Geologisk Forening
Mobil: 22 67 47 69

Danmarks Geologipris

Danmarks Geologipris på 25.000 kr. uddeles én gang om året af De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) efter indstilling fra bestyrelsen for Dansk Geologisk Forening.