Geologisk Tidsskrift 2020


Indhold

Houmark-Nielsen, M. & Andersen, S. 2020: Geologi og landskaber i Naturpark Mølleåen.

Svennevig, K. & Keiding, M. 2020: En dansk nomenklatur for landskred.


Geologi og landskaber i Naturpark Mølleåen

Houmark-Nielsen, M.1 & Andersen, S.2 2020: Geologi og landskaber i Naturpark Mølleåen.
Geologisk Tidsskrift 2020, side 1–18. ISSN 2245-7097, København.

”Naturparken mellem Farum og Slangerup” var i mere end 80 år en uformel betegnelse for det naturskønne område omkring Mølleåens øvre løb midt i Nordøstsjælland. I 2016 opnåede egnen med sit karakteristiske istidslandskab domineret af tunneldale status af naturpark, dvs. en del af Danmark, der udpeget af Friluftsrådet dækker større sammenhængende landskaber af regional betydning.

Naturparken ligger i en del af istidslandskabet i Nordøstsjælland, som blev formet af gletsjere og smeltevand i slutningen af sidste istid for mellem ca. 22.000 og 16.000 år siden. Under den efterfølgende senglaciale periode med smeltning af begravede død-ismasser og indvandring af den træløse tundra fik området sit endelige præg frem til sidste istids slutning for 11.700 år siden. Tre gange i denne periode er massive dækker af gletsjeris gledet ind over naturparken, og hver gang har isen og smeltevandet føjet nye landskaber til og fjernet nogle af de gamle. Det skete både, mens isen trængte frem, når den stagnerede og når den til slut smeltede bort. Så alt i alt en ganske kompliceret historie om et sammensat landskabs opståen.

I det følgende gives et rids af landskabet: Hvad der kendetegner de enkelte terrænformer, hvor de findes og hvordan de kunne være dannet. Herpå følger et bud på det overordnede geologiske hændelsesforløb, hvorunder naturparkens samlede landskab blev formet i sidste istids slutning – og det med særligt fokus på tunneldalene, da det er dem, der giver naturparken sit helt særlige præg.

Adresser: 1: Globe Institut, Københavns Universitet, Øster Voldgade 5-7, 1350 København K (michaelhn [at] sund [dot] ku [dot] dk);
2: Melchiorsvej 10, 3450 Allerød (san [at] privat [dot] dk)

Hent PDF (3,22 Mb) Top

En dansk nomenklatur for landskred

Svennevig, K. &  Keiding, M. 2020: En dansk nomenklatur for landskred.
Geologisk Tidsskrift 2020, side 19–30. ISSN 2245-7097, København.I denne artikel præsenteres for første gang en dansk nomenklatur for arbejdet med skred i Danmark og Grønland, baseret på etableret international nomenklatur og klassifikation. Betegnelserne landskred og geofare introduceres som danske ækviva-lenter til de etablerede engelske fagudtryk landslide og geohazard. Der introduceres yderligere nomenklatur for skredmorfologi, typer af landskred, skredaktivitet samt andre relevante ord for arbejdet med landskred på dansk. De forskellige typer skred beskrives i dansk sammenhæng med udgangspunkt i tidligere publikationer og fore-komst i Danmark. Landskredstyperne jordskred, stenskred og fjeldskred følger ikke stringent den nye nomenklatur men vi har valgt at bibeholde dem og inkludere dem som fagtermer da de har en vid udbredelse. Nomenklaturen forventes at kunne bru-ges både af fagfæller og af interessenter fra den brede offentlighed.

Adresse: De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, Øster Voldgade 10, 1350 København K, Danmark (ksv [at] geus [dot] dk)

Hent PDF (1,90 Mb)