Danmarks Geologipris 2022

Dansk Geologisk Forening indstiller til GEUS, at Christian Mac Ørum Rasmussen tildeles
Danmarks Geologipris 2022 for et enestående bidrag til forståelsen af palæozoisk biodiversitet og formidling af palæontologi.

Christian Mac Ørum Rasmussen

Vores forståelse af masseuddøen-begrebet og afgørende radiationer er blevet mere udtalt som et
produkt af C.M.Ø Rasmussens forskning, ligesom vi den dag i dag har en større indsigt i interaktionerne mellem palæogeografi, Jordens klima, klimaforandringer og biodiversitet.

C.M.Ø. Rasmussen er en af de førende forskere indenfor Nedre Palæozoikum. Under sin ansættelse på Københavns Universitet, hhv. Statens Naturhistoriske Museum og senere hen på Globe Institute, er det især brachiopoderne, der har fået opmærksomhed. Det er således blevet til en stor database, der leverer en unik indsigt i denne gruppes biodiversitet hen over Ordovicium-Silur-grænsen og i en meget høj opløsning præsenterer brachiopoders evolution på tværs af geografi, vanddybder og tid. Dette tillader en ikke før set høj detaljegrad i studierne af Jordens første masseuddøen.

C.M.Ø. Rasmussen er en af de få palæontologer, der har modtaget en VILLUM Young Investigator.
Bevillingen blev brugt til at konstruere en biodiversitetskurve gennem hele Tidlig Palæozoikum, baseret på studier af flercellede livsformer. Til dato er denne kurve gennem Kambrium, Ordovicium og Silur stadig den den mest veldokumenterede. Forskningen ledte til konklusionen, at den såkaldte Global Ordovician Biodiversification Event (GOBE) ikke var en gradvis stigning i biodiversiteten, men snarere er et produkt af hurtig fase af diversifikation, der fandt sted i Midt Ordovicium, for ca. 470 millioner år siden. Som en del af forskningen etableredes der også en detaljeret beskrivelse af klimaforandringer igennem tidsperioden, koblende store havniveaufald til temperaturfald og dertilhørende radiationer.

Internationalt er C.M.Ø. Rasmussen således en af de toneangivende forskere indenfor Tidlig
Palæozoikum, hvilket klart fremgår af hans deltagelse i en række IGCP-projekter og globalt samarbejde med en lang række forskere. Fx har samarbejde med bl.a. også biologer bidraget til en bredere forståelse af biodiversitet i nutidige bjergkæder.

Gennem hans bidrag til national og international forskning indenfor palæozoisk palæobiologi,
palæeobiodiversitet og palæeoklimatologi og formidlingen af palæontologi og geologi i bred forstand, har C.M.Ø. Rasmussen været en stor fortaler for geovidenskab i Danmark og har i stort omfang varetaget formidling af geologi, ofte på flere platforme. Således er prismodtageren på flere punkter blevet mediernes foretrukne kontaktperson indenfor palæontologien, være det sig udtalelser om alt fra T-rex, over beskrivelser af geologiske perioder, til de fem store masseuddøener.

Undervisning er det også blevet til, og i en årrække har prismodtageren været leder af en del af geologi-uddannelsen, i form af kurser på SNM. C.M.Ø Rasmussen har i denne periode også fungeret som vejleder for en lang række studerende.

Prisen vil blive overrakt i forbindelse med Dansk Geologisk Forenings årsmøde den 11. marts og senere på året vil der blive afholdt et reelt geologipris-event i København.

For yderligere info:
Jakob Walløe Hansen
Formand, Dansk Geologisk Forening
Mobil: 22 67 47 69

Danmarks Geologipris

Danmarks Geologipris på 25.000 kr. uddeles én gang om året af De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) efter indstilling fra bestyrelsen for Dansk Geologisk Forening.