For at markere Lars Henrik Nielsens utrættelige og entusiastiske virke gennem årtier med at forske i den danske undergrunds geologi, påpege og synliggøre undergrundens store
potentiale i den grønne omstilling samt for at facilitere og indgå i publiceringen af en række artikler herom, tildeles Lars Henrik Nielsen Danmarks Geologipris 2021.
I dag har man i høj grad fået øje for, at den danske undergrund kan spille en central rolle i den grønne omstilling, især til at udnytte dens geotermiske energi til fjernvarmeproduktion samt udnytte den til lagring af CO2, overskudsvarme, brint mm. Særligt geotermisk energi og CO2-lagring er emner som LHN har beskæftiget sig med gennem en årrække og utrætteligt sat fokus på i faglige og politiske kredse, relevante fagbrancher samt i den brede offentlighed via bl.a. en række interviews i medierne. Dette også før der kom den store fokus på den grønne omstilling, som vi oplever i dag, og hvor CCS herhjemme politisk set var et ”no go”.
Som afdelingsleder på GEUS (2008–2021) har LHN været videnskabelig ansvarlig for geotermi og CCS-relaterede aktiviteter på GEUS og desuden været den drivende kraft i adskillige succesfulde forskningsansøgninger inden for særligt geotermi med partnere fra industri og forskning fra indland og udland. Som eksempel kan nævnes, at det via Energiforliget af 2012 lykkedes ham at skaffe midler til en omfattende kortlægning af den danske onshore undergrund, der i dag gør os i stand til at pege på hvor i landet undergrunden vurderes til at have et geotermisk potentiale – et arbejde som udmøntede sig i en brugervenlig WebGIS-portal for dyb geotermi, der anvendes af aktører på geotermi området og som yderligere har bidraget til at pege på undergrundens store grønne energipotentiale.
LHN´s store geologiske kendskab til særligt den danske onshore undergrund og dens praktiske anvendelsesmuligheder går helt tilbage til hans PhD-studie, der havde fokus på en sekvensstratigrafisk inddeling af den Øvre Triassiske–Jurassiske lagserie i det Danske Bassin baseret på sedimentologiske tolkninger af kerner, tolkning og korrelationer af petrofysiske logdata med integration af biostratigrafiske data. Den sekvensstratigrafiske ramme, som LHN opstillede i sin PhD, anvendes fortsat til at prædikere den rumlige fordeling af reservoirsand og mudderstenssegl i undergrunden på regional og lokal skala, og dermed til at vurdere hvor den dybe undergrund egner sig til geotermisk indvinding og deponering af CO2.
I sit virke som afdelingsleder har LHN hele tiden haft som høj prioritet at skabe de nødvendige rammer til, at kollegaerne kunne publicere resultaterne af deres faglige arbejde. Oftest har han selv indgået aktivt i det faglige arbejde, hvilket bl.a. afspejler sig ved hans omfattende publikationsliste (ca. 100). Artiklerne afslører at LHN spænder bredt, fagligt såvel som geografisk.
LHN stoppede som afdelingsleder i GEUS sidste år. Af den årsag, og fordi det nu er meldt ud at Europas største geotermianlæg planlægges opført i Danmark, finder DGFs bestyrelse det nu et velvalgt tidspunkt for at tildele LHN Danmarks Geologipris 2021. Det sker for at markere hans utrættelige og entusiastiske virke gennem årene med at forske i den danske undergrunds geologi, påpege og synliggøre undergrundens store potentiale i den grønne omstilling samt for at facilitere.
Danmarks Geologipris
Danmarks Geologipris på 25.000 kr. uddeles én gang om året af De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) efter indstilling fra bestyrelsen for Dansk Geologisk Forening.