Selskab for Arktisk Forskning og Teknologi (SAFT) og Dansk Geologisk Forening (DGF) indbyder i samarbejde til forevisning af filmen ’The Prize of the Pole’ med indledning af Peter R. Dawes (GEUS)
På mødet vises dokumentarfilmen ’The Prize of the Pole’ (58 min) om Robert E. Pearys rejser og ekspeditioner til Grønland og Nordpolen. Filmen havde premiere 12. november 2006 Copenhagen Dox. hvor den modtog Amnesty Award prisen. Den vil senere blive vist i dansk TV. I 1897 bragte polarforskeren Robert Peary seks grønlændere, deriblandt den 6-årige Minik og hans far, til Museum of Natural History i New York. Som forskningsobjekt og kuriøs seværdighed var eskimoer dengang en attraktiv gevinst for et naturhistorisk museum. Men lille Minik var den eneste, der overlevede det amerikanske klima, og hans fars skelet blev arkiveret i videnskabens navn. Nu, ca. 100 år senere, forsøger Robert Pearys oldebarn i Staffan Juléns fascinerende “The Prize of the Pole” at trække tråde fra sig selv tilbage til både sin oldefar og til Minik, der voksede op i USA, vendte tilbage til Grønland, men ikke længere passede ind i fangersamfundet. Filmen fortæller dels om Miniks skæbne som ulykkelig hybrid mellem fangernes og amerikanernes kultur og dels om polarforskeren Robert Pearys dobbeltliv med familie i både Grønland og USA. Det er historie, der på en gang er skræmmende med sit kulturimperialistiske antropologiske arkivmateriale om de “spektakulære” eskimoer og samtidig bjergtagende med fantastiske billeder af den grønlandske natur. Et pointeret dobbelthed fra Julén, som elegant og tankevækkende konkretiserer en evig aktuel tematik omkring identitet, etnicitet, vestlig arrogance og lige rettigheder for alle mennesker.
Forevisningen vil blive indledt af geolog Peter R. Dawes (GEUS) som vil perspektivere Pearys indsats i Arktis:
Historien om Minik er et mørkt kapitel i Robert Edwin Pearys (1856–1920) arktiske udforskning. Hans tilstedeværelse blandt Kap York-eskimoerne havde ikke kun en enorm indvirkning på jordens nordligste befolkning, men skabte også et stærkt territorialkrav på Nordgrønland. Både humanitære- og suverænitetsfaktorer dikterede dansk forskning i en årrække med det klare formål at fastslå danske rettigheder som modvægt til de amerikanske fordringer. Jomfruøerne, kruset hår, Grønlands svar på Rundetårn og jernbanevogn-teknologi er en del af historien.
Dette møde er kun for medlemmer af SAFT og DGF Der serveres en sandwich med drikkevarer i Geologisk Museums kantine fra kl. 18:30. Af hensyn til indkøb bedes man tilmelde spisning på sha [at] spacecenter [dot] dk senest den 26. marts Oprettelse af medlemskab af SAFT se www.sat.dk eller DGF se www.2dgf.dk