Skredet på Møns Klint januar 2007
Møns Klint ved Store Taler før skredet
Store Taler faldt ned natten til 27 januar, skredet skete i to faser, først et rock-fall efterfulgt af et skred langs en tidligere glacialtektonisk overskydningsflade. De foreløbige beregninger viser, at 100.250 m3 faldt ned i denne omgang.
Foto: Stig A. Schack Pedersen, GEUS, februar 2007.
Moleret på Mors – Månedens foto jaj 2007- Dansk Geologisk Forening
Fold i moleret på Mors
Foto: Jesper Andersen.
Månedens foto, februar 2008: Klinten ved Arnager
Klinten ved Arnager på Bornholm med med det øvre kretassiske Arnager grønsand i bunden overlejret erosivt af Arnagerkalken. Klinten er ca. 3. m høj.
Foto: Bo Christiansen, Københavns Universitet, 12. februar 2008.
Harreskov lokaliteten ved Lind, Herning
Motorvejsgennemskæring i sydgående retning ved Lind, Herning. Der er blotlagt limniske sedimenter som omfatter en klassisk Harreskov sekvens med overliggende interstadiale sedimenter fra Ølgod I og II.
Foto og tekst: Nicolaj K. Larsen, Geologiske Insitut, Aarhus Universitet, september 2004.
Harhøj molergrav
Moleret på Mors er blevet brudt igennem de sidste 100 år. På billedet ses molergraven ved Harhøj, Ejerslev, Nordmors, hvor molerbrydningen foregik langs med den fremherskende foldeakseretning. I venstre side af graven ses askelagene i toppen af molerformationen (Fur Formationen). De er stærkt foldet og overkippet mod vest (venstre i billedet) af isfremstødet fra NØ, det isfremstød, der med kildeområde i de centrale Sverige bredte sig ud over Danmark til Hovedopholdslinien ved Viborg.
Foto: © Jakob Lautrup – GEUS – 1971
Tekst: Stig Schack Pedersen – GEUS
Kjølby Gaard profilet med Kridt-Tertiær grænsen
Kjølby Gaard er en af flere lokaliteter omkring Thisteddomen hvor lagfølgen hen over Kridt-Tertiær grænsen er blottet i sin helhed. Grænsens niveau fremgår af den meget målrettede afrensning øverst til venstre i profilet. Billedet viser Kjølby Gaard profilet som det så ud i 1976 – men ikke meget har ændret sig til i dag, hvor profilet er blevet åbnet for offentligheden.
Foto og tekst: Eckart Håkansson, Geologiske Insitut, Københavns Universitet.
Månedens foto, juni 2005: Stevns Klint
Stevns Klint set fra Højerup Kirke.
Foto: Maria Liljeroth, Københavns Universitet, juni 2005.
Stevns Klint
Stevns Klint – som den så ud fra vandsiden i 1999 – er en verdensberømt lokalitet for Kridt-Tertiær grænsen, der markerer en masseuddøen – en af de fem største i jordhistorien. Grænselagene ligger i skyggen midt i billedet, hvor lysegrå bryozobanker fra det ældste Tertiær overlejrer hvidt kridt fra den yngste del af Kridt-tiden.
Foto og tekst: Finn Surlyk.
Strandudgangen fra Stevnsfortet – Månedens foto oktober 2008 – Dansk Geologisk Forening
På DGF-ekskursionen den 5. oktober 2008 blev der lejlighed til at komme ud af den ‘hemmelige’ udgang til stranden under Stevnsfortet. I klinten ses de karakteristiske flintlag i bryozobankerne af Danien alder som ligger lige over Kridt-Tertiær grænsen. På denne lokalitet ligger Fiskeleret et par meter under havniveau.
Foto: Bjarne Leth, 2008.
Møns Klint – Månedens foto august 2005
Møns Klint set mod syd fra Maglevandsfald. I forgrunden Freuchens Pynt efterfulgt af Sandfaldet med Sommerspirspynten i baggrunden.
Foto: Martin Sønderholm, juli 2005.
Møns Klint – Månedens foto august 2005
Møns Klint , med de glacialt deformerede flager af kridt , er en af de mest spektakulære geologiske blotninger i Danmark .
Foto: © Jakob Lautrup – GEUS – 1996
Rubjerg Knude, Danmark – månedens foto – juli 2006
Månedens foto, oktober 2004: DGF ekskursion til Saltholm
DGF ekskursion, Saltholm, Danmark