Ekskursion til UNESCO Global Geopark Odsherred

Begivenhedsoplysninger

Indlæser kort...
Lørdag d. 29 september 2018 arrangerer DGF i samarbejde med Geopark Odsherred en guidet bustur til Danmarks første geopark.

Landskabet i Geopark Odsherred fremstår som et udpræget istidslandskab, der er domineret af tre store randmoræner, der fungerer som rygraden i geoparken. Sammen med inderlavninger, hedesletter, smeltevandsrender og dødisområder, figurer området som et klassisk skolebogseksempel på en fuld glacial landskabsserie. De aktive kystprocesser bidrager til den geologiske variation, der er den geologiske arv, hvorpå Odsherred blev anerkendt som UNESCO Global Geopark.

Geopark-konceptet arbejder ud fra en bæredygtig tilgang til socio-økonomisk vækst med udgangspunkt i geologien og landskabet, og fokuserer derfor på landskabets betydning for menneskets aktivitet i området igennem tiden. Af den årsag arbejder Geopark Odsherred også med eksponeringen af områdets stærke kultur- og kunsthistorie, samt produktionen af lokale fødevarer.

Turen vil tage os til nogle af de vigtigste lokaliteter i geoparken, deriblandt Vejrhøj, der i foråret 2018 blev optaget på en liste over de 50 mest sceniske lokaliteter i Danmark. Derudover vil der være mulighed for at besøge en af Danmarks bedste vingårde, komme på gyngende grund på Lammefjord og udfærdige sin egen gengivelse af istidslandskabet. Naturligvis vil der også være stop ved en række geo-relevante lokaliteter, således at den geologiske debat kan få frie tøjler.

Geopark Odsherred blev optaget i det europæiske og globale netværk i 2014, og da UNESCO ratificerede deres nyeste program, IGGP, i 2015 blev Odsherred, på lige fod med de andre geoparker, indlemmet i verdens største kulturorganisation UNESCO. Af samme årsag gennemgik Odsherred i sommer sin første obligatoriske re-evaluering, og denne bustur vil i vid udstrækning gå i fodsporene på evalueringsmissionen.

Turen starter med afgang kl. 9:30 fra Fårevejle Administrationscenter, Rådhusvej 75, 4540 Fårevejle. Man kan tage tog direkte til Fårevejle Stationsby, hvor stationen ligger 5-10 minutters gang fra administrationscentret eller parkere sin bil lige ved. Vi er tilbage samme sted kl. 16.

Vi vil stoppe for frokost ved Det Vilde Køkken i Klint, hvor man vil kunne tilkøbe sig en nordisk tapas lavet med udgangspunkt i urter, planter, blomster og svampe sanket i det fri af restaurantens ejere. Se link for mere: https://detvildekoekken.com/. Prisen for frokosten ligger omkring DKK 200,- ex. drikke. Man betaler selv for frokosten på dagen, og er man interesseret i at deltage i denne del, skal man gerne meddele dette ved tilmelding. Spiser man ikke med på restauranten, er man velkommen til at medbringe egen madpakke og drikke, og indtage måltidet udenfor restauranten.

Ruteplan og litteraturhenvisninger mv. rundsendes til deltagere i ugen op til turen.

Turleder: Geolog og naturvejleder Jakob Walløe Hansen, Geopark Odsherred

Deltagergebyret er DKK 50,- pr. person og kan betales på dagen, enten kontant eller via MobilePay. Tilmelding foregår på mail til jakob [at] geoparkodsherred [dot] dk senest den 22. september.

Tilmelding:


Tilmelding til DGF Nyhedsbrev