Ekskursion til Geopark Vestjylland

Begivenhedsoplysninger

  • Arrangør:
  • fredag | 16. august 2019
    til søndag | 18. august 2019
  • Hele dagen
  • kr. 0,00
  • Tilmelding
Kort utilgængelig

 

Foreløbigt program

Geopark Vestjylland – Fortiden former fremtiden

 

Temaet for ekskursionen vil være geologi og kulturhistorie i Geopark Vestjylland – en kommende UNESCO Global Geopark.

Geopark Vestjylland vil gerne bidrage til at skabe en forståelse af sammenhængen mellem fortid, nutid og fremtid – mellem landskab, natur og kulturhistorie. Geoparkens landskab er skabt af is, vand og vind og under ekskursionen viser eksempler på de forskellige landskabselementer.

Turen starter lørdag kl. 12. Ved Bovbjerg fyr. Her vil udsigten kunne nydes og hovedopholdslinjen udforskes. Herefter køres der en tur til Lemvig, hvor der bydes på en gåtur i Lemvig Tunneldal. Herefter køres der gennem dødislandskab op på randmoræner henover marint forland op til Odby Klint, hvor kalk og flint er de fremtrædende elementer. Herefter gøres der et hurtigt stop ved et af geoparkens formidlingscentre Oddesund Tårnet. Er der tid til overs gøres der endvidere stop ved Toftum Bjerge inden der køres til overnatningsstedet ved Struer Vandrehjem. Fra Struer Vandrehjem er der mulighed for at gå de 2 km ind til Struer og spise aftensmad.

Søndag er der afgang fra Struer Vandrehjem kl. 8.30 mod Kilen Tunneldal og Fousing Dalen, hvor Ussing tilbage i starten af 1900-tallet beskrev Fousing Dalen som dannet af Karup Å. Milter bekræfter dette i 1935 men spørgsmålet er bare – er de markante erosionsdale dannet ved pludselig issøtømning? Næste stop på turen er Trælborgdalen, hvor det store spørgsmål er: er dette en periglacial, fladbundet, asymmetrisk smeltevandsdal? De medbragte madpakker nydes i og omkring Klostermølle. Herefter går turen til Møborg Bakkeø og Møborg Grusgrav, hvor et profil i den nu nedlagte grusgrav viser aflejringer fra tre forskellige istider. Turen sluttes af med en tur ud til Græm Klint. Forventet sluttidspunkt omkring kl. 15.30 ved Græm Klint.

Frivillige tilknyttet Geoparken vil sammen med geoparken være værter og guider undervejs på turen. Her kan nævnes geolog Mads Kjærstrup, Amatørgeolog og kulturhistorikker Søren Raarup, geolog Anni Lassen m.fl..

 

Tilmelding

Pris for weekendekskursion til Geopark Vestjylland:

  • Bustransport med afgang fra Universitetsparken i Århus: 600 kr. (halv pris for studerende på 300 kr.)
  • Overnatning på Struer Vandrerhjem med morgenmad: 300 kr. (250 kr. uden morgenmad)

Geopark Vestjylland giver frokost og eftermiddagskaffe både lørdag og søndag.

Lørdag aften vil der være mulighed for fælles middag i Struer mod individuel betaling. Der vil også være mulighed for at tilberede middag i gæstekøkkenet på Struer Vandrerhjem.

Tilmelding sker ved at sende en mail til vbe [at] geus [dot] dk med oplysning om navn samt tilkendegivelse af overnatning med eller uden morgenmad.

Betaling sker via Mobile Pay på tlf. 71 75 11 88 – skriv DGF-ekskursion samt afsendernavn i tekstfeltet. Hvis man ikke har Mobile Pay, kan betaling ske kontant ved deltagelsen.

Frist for tilmelding er mandag den 29. juli 2019.

Der vil være afgang fra Universitetsparken i Århus lørdag formiddag ca. kl. 10 (fra Vennelyst Blvd. ved GEUS-Århus, AU Bygning 1110) med forventet hjemkomst samme sted søndag ca. kl. 17.30.

Afgangs- og hjemkomsttidspunkt vil blive finjusteret, så disse passer bedst muligt med den offentlige transport til og fra Århus.

 

Evt. spørgsmål kan rettes til Verner.

Verner Brandbyge Ernstsen

Seniorforsker

De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

Maringeologisk Afdeling

C.F. Møllers Allé 8

Bygning 1110

8000 Aarhus  C

Tlf: 91 33 36 56

Mail: vbe [at] geus [dot] dk

Tilmelding:


Tilmelding til DGF Nyhedsbrev