Camp Century – Koldkrigsbyen under Grønlands indlandsis

Begivenhedsoplysninger

kort utilgængelig

SAFT inviterer til medlemsmøde torsdag d. 28/9 kl 17, hvor vi får fornemt besøg fra Aarhus Universitet og DTU, Risø.

Den amerikanske militære forskningslejr, Camp Century, der i 1959-60 blev etableret i indlandsisen mere end 200 km øst for Thulebasen var kun i drift i seks år. Resterne af lejren ligger nu begravet under et tykt lags is og sne. Ikke desto mindre har Camp Century fra dens første spæde begyndelse til i dag gang på gang fremkaldt dybe panderynker hos amerikanske, danske og grønlandske politikere og givet anledning til store overskrifter i alverdens medier. Hvorfor?
På grundlag af omfattende arkivstudier i USA og Danmark har videnskabshistorikerne Henry Nielsen og Kristian Hvidtfelt Nielsen skrevet den første samlede fremstilling af Camp Centurys fødsel, liv, død og mulige genopstandelse i en ikke fjern fremtid. Det er en spændende og til tider dramatisk historie, der beskæftiger sig med så forskellige emner som videnskab, teknologi, presseomtale og storpolitik. Den udkommer som bog på Aarhus Universitetsforlag i oktober 2017.

Ved mødet vil Henry Nielsen, Lektor emeritus ved Aarhus Universitet, fortælle om nogle af de begivenheder, der er beskrevet og analyseret i bogen.

I samme ombæring vil Sven Poul Nielsen, seniorforsker ved DTU NUTECH, gennemgå de igangværende og planlagte undersøgelser af radioaktiv forurening på Grønlands indlandsis fra driften af en mindre atomreaktor på Camp Century.

Efterfølgende vil der som sædvanligt være lidt godt at spise for foreningens medlemmer. Husk tilmelding til spisning

Tilmelding:


Tilmelding til DGF Nyhedsbrev